Podziel się:
Pierogi z soczewicą
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
2szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka dobrze ciepłej wody
1 łyżka masła
szczypta soli
1 jajko
1,5 szklanki zielonej soczewicy
2 średnie cebule
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, papryka, majeranek do smaku
Wykonanie
Soczewicę zalać wrzątkiem i namoczyć przez kilka godzin.
Mąkę zalać wodą i wyrobić mikserem lub ręcznie, dodając jajko, masło i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo plastyczną. Odstawić na 1/2 godziny dokładnie przykryte.
Odlać wodę z soczewicy, wypłukać ziarna pod bieżącą wodą i gotować do miękkości w małej ilości wody. Gotową soczewicę odcedzić i ubić jak ziemniaki. Cebule drobno posiekać i podrumienić na oleju. Dodać do soczewicy, farsz doprawić sokiem z cytryny i przyprawami.
Ciasto cienko wałkować, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Gotowe pierogi przykrywać, żeby nie wyschły. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Podawać z cebulką lub z czerwonym barszczem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ena