Podziel się:
Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wrzątku
1 łyżka masła
szczypta soli
1 żółtko
farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku (najlepiej niezbyt drobno "zmielonego")
25o g białego sera
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
100 g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Mąkę zalać wrzątkiem i wyrobić mikserem, dodając masło i sól, a po lekkim przestygnięciu ciasta - żółtko (jeśli wyrabiamy rękami, najpierw zarabiać nożem aż ciasto nieco ostygnie). Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo plastyczną. Odstawić na 1/2 godziny.
Rozmrożony szpinak wraz ze zmiażdżonym czosnkiem dusić na małym ogniu z dodatkiem masła, aż odparuje woda. Wymieszać z odciśniętym białym serem, schłodzić, dodać starty żółty ser, doprawić.
Ciasto cienko wałkować, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Gotowe pierogi przykrywać, żeby nie wyschły. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Podawać polane masłem lub posypane serem.
Ciasto cienko wałkować, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Gotowe pierogi przykrywać, żeby nie wyschły.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc gotowania) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Sgerr