Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Monkey Business - Fotolia.com


Składniki
ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wrzątku
1 łyżka masła
szczypta soli
1 żółtko

farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku (najlepiej niezbyt drobno "zmielonego")
25o g białego sera
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
100 g żółtego sera
sól i pieprz do smaku


Wykonanie
Mąkę zalać wrzątkiem i wyrobić mikserem, dodając masło i sól, a po lekkim przestygnięciu ciasta - żółtko (jeśli wyrabiamy rękami, najpierw zarabiać nożem aż ciasto nieco ostygnie). Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo plastyczną. Odstawić na 1/2 godziny.

Rozmrożony szpinak wraz ze zmiażdżonym czosnkiem dusić na małym ogniu z dodatkiem masła, aż odparuje woda. Wymieszać z odciśniętym białym serem, schłodzić, dodać starty żółty ser, doprawić.

Ciasto cienko wałkować, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Gotowe pierogi przykrywać, żeby nie wyschły. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Podawać polane masłem lub posypane serem.

Ciasto cienko wałkować, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Gotowe pierogi przykrywać, żeby nie wyschły.


Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc gotowania) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Sgerr




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy