Podziel się:
Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami z dodatkiem pieczarek
Dieta: · po prostu smaczne ·
około 80 sztuk
Składniki
Nadzienie:
300 - 400 g kiszonej kapusty Ciasto pierogowe
około 40 g suszonych grzybów
500 g pieczarek
1 nieduża cebula
olej, sól, czarny i biały pieprz
szczypta majeranku.
Ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub 1 łyżka oleju
1 szklanka gorącej wody
szczypta drożdży suszonych
Wykonanie
Nadzienie:
Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie przepłukać chłodną wodą. Odcisnąć, włożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody i zagotować. Gotować przez około 45 minut do miękkości, odcedzić. Ostudzoną kapustę dobrze wycisnąć i drobno posiekać.
Grzyby suszone moczyć w 1 szklance letniej wody przez około 1/2 godziny, następnie gotować w tej samej wodzie do miękkości przez około 1/2 godziny.
Pieczarki szybko opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Odparować na gorącej patelni. Następnie dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć dodając sól oraz czarny mielony pieprz do smaku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i również poddusić w 2 łyżkach oleju na oddzielnej dużej patelni.
Pieczarki i odcedzone grzyby drobno posiekać lub przekręcić przez maszynkę.
Do cebuli na patelni dodać zmielone lub posiekane grzyby oraz kapustę, poddusić razem na patelni, dobrze wymieszać, doprawiając do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą majeranku.
Ciasto pierogowe:
Na stolnicę przesiać mąkę usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać sól oraz olej. Stopniowo wlewać gorącą wodę, drugą ręką jednocześnie mieszając składniki. Gdy mąka wchłonie całą wodę dodać drożdże rozpuszczone w 1 łyżce ciepłej wody. Zagnieść ciasto łącząc składniki w kulę (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki gdyby ciasto okazało się za rzadkie lub gdy ciasto jest za suche i twarde - wlać trochę więcej ciepłej wody). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut. Następnie podzielić je na 2 lub 3 części.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na cienki placek, małą szklanką wykrawać niewielkie krążki. Nakładać po małej łyżeczce farszu i formować pierożki. przykeyć ściereczką. Rozwałkować druga częsć ciasta itd.
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i dodać 1 łyżkę oleju. Pierożki wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez około 1-2 minuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię, lub krócej jeśli ciasto będzie wcześniej miękkie, a pierożki będziemy jeszcze później podgrzewać. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na tackę, ostudzić.
Rodzaj potrawy pierożki | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: kwestia smaku
Przepis dodany przez: Camila