Podziel się:
Pierś indyka
Dieta: · dla diabetyków · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · niskosodowa ·
Składniki
pierś indyka najlepiej wysoka
kilka ziarek czarnego pieprzu
kilka ziarek ziela angielskiego
kilka goździków
kilka ziarek jałowca
olej lub oliwa
sól
pieprz ziołowy mielony
Wykonanie
Umytą i osuszoną pierś indyka nakłuwamy głęboko nożem i w otwory wkładamy wymienione niezmielone przyprawy, ilość zależy od wielkości piersi. Nie za dużo jałowca dajemy bo intensywny smak ma nadzwyczaj. Z zewnątrz solimy i dość obficie i dokładnie nakładamy pieprz ziołowy.
Na rozgrzany olej lub oliwę (sporą ilość) kładziemy mięso, często je odwracając. Tak, aby scięło się dokładnie ze wszystkich stron. Bo soczek wypłynie i mięsko będzie wiórowate i po co nam takie?
Można to robić na patelni. Potem tłuszcz i mięso do garnka dajemy. Dolewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy. Należy je przewracać co ok. 20 minut. Także sprawdzać czy sos nie wyparował, jeśli tak - dolewamy wody. Można dodać też do garnka warzywa jakie się chce. Przejdą sosem i będą bardzo smaczne. A nawet pyszne.
Dusimy do miękkości, czas zależy od wielkości kawałka.
Mięso kroimy w plastry. Na ciepło jemy jako kotlet, na zimno do chleba.
Smacznego.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Autor: Alodia1949
Przepis dodany przez: alodia1949