Podziel się:
Pierś indyka z sosem miodowo-musztardowym
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Składniki
Ok. ½ kg piersi z indyka
½ szklanki niskotłuszczowego sosu winegret
½ szklanki mąki
1 szklanka płatków kukurydzianych
¼ filiżanki miodu
2 łyżeczki musztardy
Wykonanie
1. Nagrzej piekarnik do 200 °C
2. Pokrój mięso w plasterki
3. W osobnych naczyniach umieść: sos winegret, mąkę i płatki
4. Każdą porcję kurczaka zanurz w sosie, obtocz w mące, ponownie w sosie, a na koniec posyp płatkami
5. W osobnym naczyniu połącz miód i musztardę
6. Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i piecz ok. 7 minut, obróć mięso na drugą stronę i piecz przez kolejne 7 minut.
7. Podawaj polany sosem miodowo-musztardowym
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 335 kcal Białko: 31 g |
Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 38 g |
Zawartość sodu: 507 mg |
Źródło: www.foodfit.com
Przepis dodany przez: marta