Podziel się:
Pierś z indyka w jogurtowej marynacie
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna ·
Lekko egzotyczna w smaku marynata powoduje, że mięso z indyka jest kruche, soczyste i wyjątkowo smaczne. Można przyrządzać na grillu węglowym, elektrycznym w piekarniku lub na patelni grillowej.
Składniki
4 plastry piersi indyczej grubości 2 cm każdy
150 g jogurtu,
4 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka oliwy,
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka zgniecionego czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz
Wykonanie
Wszystkie składniki poza indykiem wymieszać w miseczce, filety posmarować powstałą marynatą, ciasno ułożyć w miseczce i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Piec na grillu po 4-5 minut z każdej strony.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (bez maryynowania) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Sgerr