Podziel się:
Piersi kurczaka nadziewane bananami
Dieta: · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Delikatne i soczyste mięso z kurczaka doskonale komponuje się z egzotycznymi owocami, a dodatek miodu czyni tę potrawę niezwykle aromatyczną.
Składniki
4 filety z kurczaka
2 banany pokrojone w kostkę
2 banany pokrojone w grube plastry
50 g sera Gorgonzola
3 czerwone papryki pokrojone w plastry
3 suszone, posiekane figi
2 łyżki stołowe świeżego, posiekanego rozmarynu
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżka stołowa miodu
Szczypta sóli i pieprzu
Wykonanie
Wytnij nożem 5 cm szczelinę w grubszej części każdego filetu, aby utworzyła się kieszonka.
Zmieszaj razem pokrojone w kostkę banany, figi, 1 łyżkę rozmarynu, ser, sól i pieprz, by uzyskać nadzienie do kurczaka.
Włoż łyżeczką ¼ nadzienia do każdej kieszonki. Wykałaczkami zamknj szczeliny
Rozgrzej olej w rondlu do pieczenia. Włoż piersi z kurczaka i obsmaż każdą stronę na umiarkowanym ogniu przez około 4 min.
Następnie posmaruj kurczaka miodem i przełoż na półmisek. Włoż pokrojone w plastry banany i paprykę do wcześniej używanego rondla, posyp rozmarynem i obsmaż każdą stronę przez około 3 minuty.
Podawaj pieczonego kurczaka razem ze smażonymi bananami i papryką.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 400 kcal Białko: 26 g |
Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 40 g |
Źródło: Chiquita
Przepis dodany przez: marta