Podziel się:
Piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskowęglowodanowa · niskokaloryczna ·
Składniki
4 filety z kurczaka
4 plastry chudej wędzonej szynki
250 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
20 ml czerwonego wina
50 ml bulionu drobiowego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
Wykonanie
Pieczarki pokroić na małe kawałki, posiekać cebule i czosnek, dusić bez tłuszczu przez 10 minut. Dodać tymianek i majeranek, dodać bulion i wino. Dusić do wyparowania całego płynu. Przestudzić, dodać sok z cytryny.
Przygotować 4 arkusze folii aluminiowej. Lekko natłuścić oliwą, na każdym arkuszu położyć filet z kurczaka, nałożyć na niego jedną czwartą pieczarek i przykryć plastrem szynki. Folię zawinąć szczelnie i zamknąć nad filetem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 200 kcal |
Przepis dodany przez: jesien21