Podziel się:
Pięterka rybno-pieczarkowe
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna ·
Składniki
4 mrożone kostki rybne z filetów
sok z połowy cytryny
250 g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 mała suszona papryczka chili
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
Wykonanie
Filety zostawić w ciełym miejscu na 30 minut, skropić sokiem z cytryny.
Czosnek zmiażdżyć, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać połowę oleju i pddusić na nim cebulę z czosnkiem. Papryczkę skruszyć na małe kawałeczki, usuwając pestki, pieczarki pokroić w plasterki dodać do cebuli. Skropić sosem sojowym i dusić aż do wyparowania sosu z pieczarek. Doprawić solą.
2 kostki rybne ułozyć obok siebie na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na filety nałożyć połowę pieczarek, równo je rozłożyć, przykryć kostkami ryby. Na drugie "piętro" rybne wyłożyć resztę pieczarek. Przykryć i wstawić do piekarnika dozgrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut. Podawać z sałatą i białym winem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 2 |
Przepis dodany przez: jesien21