Podziel się:
Pięterka z bakłażana
Dieta: · śródziemnomorska ·
Efektowne, proste i smaczne danie. Ciekawa ciepła przystawka albo dodatek do dania głównego, choć dla niektórych nawet samodzielny obiad.
Składniki
2 średniej wielkości a miarę równe bakłażany
2 ząbki czosnku
1 cebula
puszka krojonych pomidorów
2 serki mozzarella
80 g sera parmezan lub podobnego
34 łyżki oliwy z oliwek
bazylia, oregano, sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Bakłażany umyć, pokroić w poprzek na równe plastry (łącznie 12 plastrów), posolić i zostawić na 10 minut. Następnie spłukać sok i dokładnie osuszyć. Plastry bakłażanów grillować lub smażyć na patelni, posmarowane oliwą (3 łyżki).
Pomidory odsączyć z zalewy, czosnek i cebulkę posiekać, dusić do miękkości na pozostałej oliwie. Dodać pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Na blasze układać warstwami w pojedyncze "pięterka": plaster bakłażana, łyżka sosu, plaster mozzarelli, trochę parmezanu. Na ostatnim plastrze powinien być tylko sos i parmezan. Łącznie na każdą porcję przypada 3 plastry bakłażana.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni ok 10 minut do stopienia sera.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ena