Strona główna Dieta śródziemnomorska przekąski Pięterka z bakłażana

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pięterka z bakłażana

Dieta: · śródziemnomorska ·

Efektowne, proste i smaczne danie. Ciekawa ciepła przystawka albo dodatek do dania głównego, choć dla niektórych nawet samodzielny obiad.

© Massimiliano G. - Fotolia.com


Składniki
2 średniej wielkości a miarę równe bakłażany
2 ząbki czosnku
1 cebula
puszka krojonych pomidorów
2 serki mozzarella
80 g sera parmezan lub podobnego
34 łyżki oliwy z oliwek
bazylia, oregano, sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Bakłażany umyć, pokroić w poprzek na równe plastry (łącznie 12 plastrów), posolić i zostawić na 10 minut. Następnie spłukać sok i dokładnie osuszyć. Plastry bakłażanów grillować lub smażyć na patelni, posmarowane oliwą (3 łyżki).

Pomidory odsączyć z zalewy, czosnek i cebulkę posiekać, dusić do miękkości na pozostałej oliwie. Dodać pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem.

Na blasze układać warstwami w pojedyncze "pięterka": plaster bakłażana, łyżka sosu, plaster mozzarelli, trochę parmezanu. Na ostatnim plastrze powinien być tylko sos i parmezan. Łącznie na każdą porcję przypada 3 plastry bakłażana.

Zapiekać w temperaturze 180 stopni ok 10 minut do stopienia sera.

Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 25 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Polecamy Oferty pracy