Podziel się:
Pikantna zupa rybna
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Składniki
500 g filetów z chudej ryby morskiej
sok z połowy niewielkiej cytryny
4 łyżeczki sosu sojowego
1 litr odtłuszczonego bulionu rybnego lub warzywnego
pęczek dymki lub szalotki ze szczypiorem
1 świeża papryka peperoni
po łyżcze posiekanego koperku i natki pietruszki
pieprz
Wykonanie
Pokrojone na grubą kostkę filety zblanszować we wrzątku, skropić sosem sojowym wymieszanym z sokiem z cytryny.
Posiekać szczypior wraz z białumi częściami. Z papryczki usunąć pestki i bardzo pokroić ją w bardzo drobną kostkę.
Do wrzącego bulionu dołożyć papryczkę, pogotować 3 minuty, dodać szczypior gotować jeszcze 2 minuty. Włożyć rybę i potrzymać w garnek cieple przez 5 minut, nie gotując. Na talerzach posypać pieprzem i zieleniną.
W diecie Montignac zupa ta stanowi posiłek tłuszczowy. Sos sojowy należy zastąpić odrobiną soli.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 150 kcal Białko: 27 g |
Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 5 g |
Przepis dodany przez: ena