Podziel się:
Pita z indykiem
Dieta: · niskokaloryczna ·
Składniki
½ średniego ogórka
2 czerwone cebule
2 pomidory
300 g jogurtu
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
¼ łyżeczki kolendry
po łyżce posiekanego tymianku i rozmarynu
500 g piersi z indyka
sól, pieprz
chlebki pita
Wykonanie
Ogórek, pomidory i cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i połową czosnku. Dodać ogórka, pomidory i cebule, doprawić solą i pieprzem. Oliwę wymieszać z resztą czosnku, przyprawami i ziołami, dodać do tego pokrojone na kawałki mięso, odstawić na godzinę.
Chlebki opiec w piekarniku, mięso usmażyć, wymieszać z warzywami i jogurtem, napełnić chlebki.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 10 (nie licząc marynowania mięsa) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Mirosław