Podziel się:
Piwne szaszłyki wieprzowe
Dieta: · niskowęglowodanowa ·
Nie zawierają zbyt wielu składników, można je przyrządzić praktycznie wszędzie - nawet na działce. Doskonały przepis na grilla z przyjaciółmi, na pewno przypadnie do gustu męskiej części znajomych.
Składniki
600 g mięsa wieprzowego (szynka, schab)
300 g boczku wędzonego
6 średnich cebul
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
2 łyżki piwa
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Wykonanie
Mięso umyć i pokroić w kostki o boku ok 2 cm. Olej zmieszać z piwem, z papryką słodką i ostrą oraz z solą i pieprzem, dokładnie wymieszać z nim mięso, odstawić na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
Boczek i cebulę pokroić w plastry. Na patyczki nadziewać po kolei kawałki mięsa, cebulę i boczek (rozpoczynając i kończąc mięsem).
Opiekać na grillu po 5 minut z każdej strony lub piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termoobieg albo grill) przez 20 minut.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 30 (nie licząc marynowania) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: jo-asienka