Podziel się:
Pizza jarska
Dieta: · dla diabetyków ·
Pizza niekoniecznie musi być ciężkostrawna i tucząca. Nasza propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni, którzy jednocześnie dbają o swoje zdrowie.
Składniki
Ciasto: 200 g mąki z pełnego przemiału, 4 g drożdży, łyżka oleju, sól
Nadzienie: 50 g zielonego groszku, mała cukinia, 2 pieczarki, 1 papryka, 1 pomidor, 1 cebula, natka pietruszki, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, oregano, kawałek (ok. 5g) odtłuszczonego żółtego sera
Wykonanie
Z mąki, drożdży, soli, oleju i odrobiny wody zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Groszek obgotować przez kilka minut, osączyć. Cukinię, pomidora i pieczarki pokroić na plasterki, paprykę w paski.
Koncentrat wymieszać z 3 łyżkami wody i olejem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przykryć. Po 15 minutach posmarować koncentratem, obłożyć warzywami, posypać przyprawami i serem. Piec ok. 20 minut w temp. 180-200 stopni. Przed podaniem posypać natką.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Węglowodany: 20 g |
Przepis dodany przez: kate
Zobacz też
|