Podziel się:
Pizza na cienkim cieście
Dieta: · po prostu smaczne ·
Najprostsze ciasto na pizzę na świecie, nie wymaga ani dużo pracy (zwłaszcza jak się robi mikserem) ani czasu. Mi ta porcja starcza na dwie kwadratowe blachy, jak ktoś robi okrągłe to powinny wyjść 3-4 pizze w zależności od średnicy.
Składniki
4 szklanki mąki pszennej (najlepiej takie do pizzy, można u nas już kupić)
2 opakowania suchych drożdży instant (14 g)
1,75 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
dodatki
sos pomidorowy
żółty ser
wędliny, tuńczyk, cebula, pieczarki, papryka etc - do wyboru
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodawać stopniowo do mąki, wyrabiając, wraz z oliwą i solą. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w misce wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. U mnie to trwa około godziny w piekarniku ustawionym na wyrastanie. Wyrośnięte ciasto "przebić" podzielić na porcje i rozciągać tak żeby uformować spody z nieco grubszymi brzegami.
Piekarnik ustawić na 250 stopni. Spody posmarować sosem, posypać serem, ułożyć dodatki, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać kolejną warstwą sera.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia