Podziel się:
Pizza z m±ki żytniej
Dieta: · po prostu smaczne ·
Idealna zarówno na obiad jak i na kolację!
Składniki
Składniki na ciasto dla 4 osób:
• 200g maki żytniej
• 200g m±ki pszennej
• 220ml ciepłej wody
• 20ml oliwy
• 16g drożdży
• 8g soli
• 4g cukru
Pozostałe składniki:
• Koncentrat pomidorowy
• Gar¶ć rukoli
• 200g mozarelli lub dowolnego żółtego sera
• 3 sztuki papryki konserwowej
• 20 sztuk oliwek
• 100g szynki
Wykonanie
Drożdże mieszamy z cukrem i z czę¶ci± ciepłej wody, odstawiamy. Po ok.10 minutach dodajemy do nich resztę wody, sól, oliwę i m±kę pszenn± oraz żytni±. Po wymieszaniu w malakserze, ciasto wałkujemy i kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 20 minut do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyro¶nie, rozsmarowujemy na nim koncentrat pomidorowy i posypujemy obficie tartym, żółtym serem. Następnie układamy pokrojon± paprykę, oliwki i szynkę. Pieczemy przez ok. 3 minuty w temp. 150 stopni a następnie 7 minut w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – po 10-15 minutach ciasto powinno być gotowe. Dekorujemy listkami rukoli.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
¬ródło: Firma Bracia Urbanek
Autor: Firma Bracia Urbanek
Przepis dodany przez: PR CLUB