Podziel się:
Placek drożdżowy bez wyrabiania
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kg mąki
6 jajek
1 kostka masła (250 g)
7 dkg drożdży
2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mleka
aromat lub ekstrakt waniliowy
rodzynki namoczone w alkoholu
Wykonanie
Wieczorem cukier, jajka, margarynę, letnie mleko i drożdże wymieszać razem w dużym naczyniu i zostawić na całą noc. Rano dodać mąkę, ekstrakt, rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i włożyć do formy.
Piec ok 1 h w temperaturze 170 stopni (ja tę ilość rozkładam na dwie spore blachy, albo na jedną "piekarnikową")
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 20 |
Przepis dodany przez: yasqlka