Podziel się:
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Dieta: · po prostu smaczne ·
Śliwki, pachnące cynamonem drożdżowe ciasto i kruszonka - czy można wyobrazić sobie lepsze ciasto na weekend?
Składniki
Zaczyn:
2 paczki (łącznie 14g) suszonych lub 30g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki cukru
Ciasto:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
70 g masła
1 jajko i 1 żółtko
śliwki węgierki, około 1 kilograma
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
kilka kropli ekstraktu waniliowego
pół kostki masła
1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Na zaczyn zmieszać letnie mleko, drożdże , mąkę i cukier, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Musi podwoić objętość.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostała składniki na ciasto (oprócz śliwek) i wyrobić ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut do godziny - powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do prostokątnej blachy 0k 40x25 cm i ułożyć na nim śliwki, dość gęsto, przekrojoną połówką do góry. Posypać kruszonką zrobioną przez zmieszanie wszystkich suchych składników a następnie wymieszania wszystkiego z masłem aż powstaną równe małe grudki.
Ciastu w foremce pozwolić jeszcze odpocząć i wyrosnąć przez ok 1/2 godziny. Następnie należy je wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (program ciasto lub termoobieg) i piec ok 45 minut do lekkiego zrumienienia kruszonki.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jesien21
Komentarze
ansty | 19:06:54, 27-10-2011 Pychota jakich mało!!! To moje ukochane ciasto-kiedyż piekłam je sama /ale bez cynamonu,który chyba do śliwek niezbyt pasuje/.Teraz kupuję jak tylko mam okazję w naszej wspaniałej cukierni BAJCE w Cieszynie!!!Polecam!!! ansty | 19:07:29, 27-10-2011 Pychota jakich mało!!! To moje ukochane ciasto-kiedyś piekłam je sama /ale bez cynamonu,który chyba do śliwek niezbyt pasuje/.Teraz kupuję jak tylko mam okazję w naszej wspaniałej cukierni BAJCE w Cieszynie!!!Polecam!!! ansty | 19:09:22, 27-10-2011 zdarzył mi się dubel, ale to z powodu błędu, którego nie mogłam już poprawić!! Ewunia | 03:31:00, 29-10-2011 Też mi się wydawało, że cynamon i śliwki to nie to - dopóki nie spróbowałam. Teraz to moje ulubione oprócz migdałów zestawienie ze śliwkami. Wolę je nawet niż jabłka + cynamon (jabłka z kolei są cudowne ze skórką i sokiem z cytryny oraz kardamonem). Zobacz też |