Podziel się:
Placek dyniowy bez pieczenia
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
spód:
180 g ciasteczek digestive
80 g orzechów włoskich
50 g masła
warstwa sernikowa:
150 g miękkiego serka sernikowego
5 łyżek cukru
ekstrakt waniliowy
150 ml śmietanki 30%
1,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
warstwa dyniowa:
szklanka mleka
opakowanie budyniu waniliowego
200 g puree z dyni (ugotowanej lub z puszki, dobrze odsączone)
100 g masła
5 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,25 łyżeczki mielonych goździków
Wykonanie
Zmiksować w blenderze wszystkie składniki na spód aż będą przypominały konsystencją mokry piasek. Wyłożyć tortownicę 22 cm papierem do pieczenia lub folią i wcisnąć okruchy w spód i boki. Wstawić do zamrażarki.
Żelatynę namoczyć w mleku i podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Ser utrzeć z cukrem i ekstraktem. Do masy serowej dodać żelatynę i delikatnie wymieszać z ubita na sztywno śmietaną. Nałożyć na spód.
Budyń ugotować na szklance mleka, po wystudzeniu zmiksować z miękkim masłem, cukrem, przyprawami i puree z dyni. Nałożyć na warstwę serową. Całość schłodzić przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 30 (chłodzenia / mrożenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: ena