Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Placek ze śliwkami i kruszonką

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Placek ze śliwkami i kruszonką

Dieta: · po prostu smaczne ·

Prosty i pyszny - czysta forma placka. Można robić z węgierkami ale też z dowolnymi innymi rodzajami ślwek (i nie tylko). U nas zawsze zaczyna powakacyjny sezon typowo jesiennych wypieków.

© michikopink - Fotolia.com


Składniki
350 g maki
1 kostka masła
1 szklanka cukru
4 jaja
150 g jogurtu (gęsty)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg śliwek
szczypta cynamonu

6 łyżek mąki
1/3 kostki zimnego masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego



Wykonanie
Składniki na kruszonkę przesekać razem, potem zagnieść i włożyć do lodówki. SKłądniki na ciasto utrzeć ze soba (w kolejności masło z cukrem, jajka, jogurt i na końcu mąka z proszkiem).

Gotowe ciasto wyłożyć do prostokątnej formy i na wierzchu ułożyć połówki wypestkowanych śliwek. Posypać cynamonem i rozdrobnioną kruszonką. Piec przez 1 h w temperaturze 170 stopni (grzanie góra i dół), do zazłocenia się kruszonki.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: jesien21




Komentarze

zuzia     |     11:15:22, 15-10-2012
przepis chyba dobry ale to nie jest " placek drożdżowy z kruszonką " ??


bożanna     |     12:24:07, 22-01-2013
A gdzie drożdże?

Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy