Podziel się:
Placek ze śliwkami i kruszonką
Dieta: · po prostu smaczne ·
Prosty i pyszny - czysta forma placka. Można robić z węgierkami ale też z dowolnymi innymi rodzajami ślwek (i nie tylko). U nas zawsze zaczyna powakacyjny sezon typowo jesiennych wypieków.
Składniki
350 g maki
1 kostka masła
1 szklanka cukru
4 jaja
150 g jogurtu (gęsty)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg śliwek
szczypta cynamonu
6 łyżek mąki
1/3 kostki zimnego masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie
Składniki na kruszonkę przesekać razem, potem zagnieść i włożyć do lodówki. SKłądniki na ciasto utrzeć ze soba (w kolejności masło z cukrem, jajka, jogurt i na końcu mąka z proszkiem).
Gotowe ciasto wyłożyć do prostokątnej formy i na wierzchu ułożyć połówki wypestkowanych śliwek. Posypać cynamonem i rozdrobnioną kruszonką. Piec przez 1 h w temperaturze 170 stopni (grzanie góra i dół), do zazłocenia się kruszonki.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: jesien21
Komentarze
zuzia | 11:15:22, 15-10-2012 przepis chyba dobry ale to nie jest " placek drożdżowy z kruszonką " ?? bożanna | 12:24:07, 22-01-2013 A gdzie drożdże? Zobacz też |