Podziel się:
Placki z cukinii
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · niskokaloryczna ·
Łatwe w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Dietetyczny odpowiednik placków ziemniaczanych - można je stosować z takimi samymi dodatkami.
Składniki
3 łyżki otrąb owsianych
1 niewielka cukinia
1 jajko
2 łyżki chudego twarogu
1 mały ząbek czosnku (lub szczypta czosnku granulowanego)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Cukinię przekroić i wyjąć pestki, resztę zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć. Zmieszać z żółtkiem rozgniecionym twarogiem i przyprawami. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Smażyć na teflonie, bez tłuszczu lub posmarowanym niewielką ilością oleju na średnim ogniu pod przykryciem. Podawać z dodatkiem jogurtu.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 2 |
Przepis dodany przez: Ewunia