Podziel się:
Placki ziemniaczane z szynką
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
3 duże, obrane ziemniaki
¼ filiżanki mleka
3 łyżeczki masła
2 posiekane ząbki czosnku
¼ filiżanki pokrojonej szynki
¼ filiżanki startego niskotłuszowego sera żółtego
Szczypta soli i pieprzu
¼ filiżanki oleju
Wykonanie
1. Ugotowane ziemniaki zetrzyj
2. Połącz mleko, masło i czosnek. Zagotuj i delikatnie dodaj ziemniaki, ser oraz szynkę. Przypraw solą i pieprzem.
3. Całość gotuj, delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
4. Rozgrzej olej na patelni, powstała masę nakładaj łyżką. Piecz po dwóch stronach
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 369 kcal Białko: 9 g |
Tłuszcze: 15 g |
Cholesterol: 41 mg |
Źródło: www.allrecipes.com
Przepis dodany przez: marta