Podziel się:
Placuszki dla cukrzyka
Dieta: · dla diabetyków · niskowęglowodanowa ·
Składniki
1/2-1 szkl. płatków owsianych górskich
2łyżki mąki żytniej (najlepsza typ 2000- same śmieci hihi:) )
1 łyżka mąki sojowej - ale nie koniecznie
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka
łyżka śmietany
2 łyżki otrębów pszennych
dodatki {ziarno prażone sezamu, albo słonecznika, albo pieczarki drobno zsiekane, albo cebulka zesmażona na złoto, albo curry czy inne zioła itp}
Wykonanie
Wymieszać składniki łychą, szczypta soli, dodać wody tyle by masa była jak bardzo gęsta śmietana. Smażyć na teflonie, jak kto może i lubi- na oleju małe placuszki-łatwiej się obracają.
Wersja na słodko - można dać fruktozę czy inny bezpieczny dla cukrzyków cukier.... a ja daję łyżkę zwykłego cukru i mnie to wystarcza, a nie zabija. Dobre są też z dżemem niskocukrowym
Wersja smakowa słona - odmiany wg gustów smakowych. Ja najbardziej lubię z pieczarkami - lub ze drobnymi skraweczkami z boczku wędzonego............mmmmniam
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: net+ własne praktyki
Autor: tiko
Przepis dodany przez: hary
Komentarze
elizka | 19:47:03, 02-01-2012 Ja to zrobię! Jestem miłośniczką płatków i otrąb. Dam znać jak wyjdą. Jan Głogowski | 13:10:10, 21-06-2012 Zarówno płatki górskie, jak i te mąki zawierają skrobię, która chyba nie jest najlepsza dla cukrzyków? Czy mógłby to skomentować ktoś biegły w diecie dla cukrzyków? Zobacz też
|