Podziel się:
Pleśniak z czarną porzeczką
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
2,5 szklanki mąki
180 g masła
2 szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
½ kg czarnej porzeczki
Wykonanie
Mąkę, miękkie masło, cukier waniliowy, 1 szklankę cukru, proszek i żółtka jajek po kolei łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy 26 cm i ugniatamy spód ( można 1/3 i do kolejnej 1/3 dodać łyżkę kakao – wysypać do tortownicy jasną masę – wyrównać, na nią kakaową). Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 st. C. Smacznego….
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 16 |
Autor: Baszko
Przepis dodany przez: baszko