Podziel się:
Polędwiczki z ogórkiem i papryką
Dieta: · niskowęglowodanowa ·
Lekkie i zdrowe danie, idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Z dodatkiem grillowanego mięsa i ogórków.
Składniki
• 12cm kawałek polędwiczki wieprzowej
• 4-8 sztuk ogórków kwaszonych lub konserwowych
• 12 liści zielonej sałaty
• 6 plastrów żółtego sera
• Przyprawy: Sól, pieprz
• Koperek
• Oliwa z oliwek
• Kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
Wykonanie
Polędwicę kroimy na 1cm kawałki, każdy kawałek wkładamy do torebki plastikowej i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na tacce lub smażymy z obu stron na grillowej patelni. W tym czasie myjemy i suszymy sałatę i na każdy talerz kładziemy do 3 liście. Tuż obok układamy kilka pasków żółtej i czerwonej papryki oraz krążki kwaszonych lub konserwowych ogórków.
Kiedy polędwica będzie gotowa, na każdy kawałek kładziemy połowę plastra żółtego sera i po kilku chwilach, kiedy ser nieco się stopi, zdejmujemy mięso z patelni. Polędwicę układamy na warstwie warzyw. Polewamy oliwą z oliwek, dekorujemy koperkiem i gotowe!
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Firma Bracia Urbanek
Autor: Firma Bracia Urbanek
Przepis dodany przez: PR CLUB