Podziel się:
Powidła śliwkowe bez cukru w czterech smakach
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Bezobsługowy sposób na rewelacyjne konfitury, które można od razu zrobić w kilku smakach. Świetne do zwykłego użycia ale także jako dodatek do ciast, ciasteczek i wielu różnych potraw.
Składniki
4 kg dojrzałych śliwek węgierek
Dodatki (opcjonalnie)
1. 100 g migdałów mielonych i skórka z 2 cytryn i 50 ml amaretto.
2. 2 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki różowego pieprzu
3. 2 łyżki kakao, 50 ml brandy.
Wykonanie
Na głęboką blachę do piekarnika wrzucam wydrylowane śliwki i piekę w 120-150 stopniach (normalne grzanie góra dół nie termoobieg) 2 godziny, przerwa na przestygnięcie, znów 2 godziny (po jakiś 4-6 godzinach) i tak przez trzy dni. Na noc zostawiam nie piekące się. Pod sam koniec zmniejszam temperaturę do 100 stopni. Nie mieszam w trakcie pieczenia tylko pomiędzy bardzo delikatnie raczej żeby sprawdzić stan i lekko pomóc odparować.
Na koniec dzielę na cztery części (ale to nie obowiązkowe). Do jednej dodaję migdały i skórkę cytrynową, do drugiej cynamon i odrobinę pieprzu świeżo zmielonego (najlepszy różowy, ale czarny też może być), do trzeciej kakao i jakiś alkohol mocny (brandy, whisky). Czwartą zostawiam w stanie czystym (największą). Odrobinę przesmażam i siup do słoików. Te z dodatkami są świetne jako dodatek do ciasteczek przy herbacie a te zwykłe - jak to powidła do wszystkiego ;)
Uwaga - śliwki muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 0 (na pewno więcej - jeśli uwzględnić pieczenie) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia