
Podziel się:




Proste pierniczki
Dieta: · po prostu smaczne ·
Można je zrobić nawet miesiąc przed świętami, ale późniejsze wykonanie też im nie szkodzi. Idealne do lukrowania i wieszania na choince.


Składniki
150 g płynnego miodu
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
500 g mąki
80 g masła
1 torebka dobrej przyprawy korzennej
1 czubata łyżeczka sody

Wykonanie
Miód, cukier i jajka utrzeć na puszystą masę. Wymieszać suche składniki i dodawać partiami do masy miodowej. Po ich połączeniu wlać roztopione i schłodzone masło. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią i zostawić na 24 godziny (lub dłużej) w lodówce.
Po wyjęciu dzielić na części, wałkować na grubość ok 5 mm, wycinać pierniczki, piec 15
minut w 180 stopniach. Ostudzone polukrować.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 (nie licząc pieczenia i chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |


Przepis dodany przez: karima