Podziel się:
Przysmak czekoladowy
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
400 g gorzkiej czekolady
8 szt. jajek
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki koniaku
lody waniliowe
bita śmietana
Wykonanie
Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy koniakiem i kawą zrobioną z połowy szklanki wody na 4 łyżeczki. Stawiamy to na garnku z wrzątkiem i mieszamy do stopienia czekolady i uzyskania masy.
Rozdzielamy jaja, żółtka mieszamy z czekoladą, bardzo dokładnie a z białek + szczypta soli ubijamy ogromną pianę. Wymieszaną czekoladę wlewamy do białek i mieszamy, długo i wytrwale.
Potem przelewamy do miseczek, wsadzamy do lodówki aż na 6 godz. Do wyciągniętych miseczek wkładamy po gałce lodów waniliowych
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 60 (6 godzin chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Autor: Bogda50
Przepis dodany przez: hannabarbara
Komentarze
JuMa | 22:15:16, 29-11-2008 mniam mniam mniam pychota malaga | 13:34:01, 24-10-2010 Na pewno pychotka, lecz bardzo kaloryczne i dużo cholesterolu. Od czsu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Ja uwielbiam słodkości więc Twój przepis wypróbuję. Dzięki, pozdrawiam. Malaga. Zobacz też |