Podziel się:
Pstrąg wykwintny
Dieta: · dla diabetyków · wysokowapniowa ·
Składniki
2 średniej wielkości pstrągi
200 g sera roquefort
200 ml chudego mleka
1 cytryna
sól morska
biały pieprz
pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie
Z połowy sparzonej cytryny zeskrobać skórkę a potem wycisnąć sok. Pozostałą połówkę pokroić na plastry.
Pstrągi oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć kręgosłupy z ośćmi, dobrze opłukać i wysuszyć.
Ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Do tuszek włożyć całe gałązki pietruszki, zawinąć pstrągi w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Mleko silnie podgrzać, dodać do niego starty ser i ubijać trzepaczką do zredukowania oraz zgęstnienia sosu, w stanie zbliżonym do wrzenia. Dodać skórkę cytrynową.
Ryby wyjąć z folii, podawać polane sosem, posypane natką pietruszki i ozdobione plastrami cytryny. Sos można też podać w oddzielnym naczyniu.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 2 |
Przepis dodany przez: jo-asienka
Komentarze
Malgorzata 50 | 18:43:03, 30-05-2007 Pychowo wygląda chyba zrobię próbnie w sobotę Pozdrowionka Malgorzata 50 | 01:46:38, 21-06-2007 To też suoper!!!!! elusia | 11:57:24, 04-07-2007 Bardzo ciekawy przepis,wymaga troche pracy,ale napewno sie oplaci.Znam ten przepis bez sosu.Zsosem powiino byc wyśmienite. elusia Zobacz też
|