Podziel się:
Pudding ryżowy
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Składniki
100 g białego ryżu
600 ml odtłuszczonego mleka
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cukru
mieszane bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone mprele)
Wykonanie
1. Wymieszaj ryż, mleko i sól. Całość gotuj pod przykryciem około godziny, często mieszając
2. Kiedy ryż będzie zupełnie miękki pozostaw do wystudzenia, dodaj masło, wanilię, cukier, bakalie i wymieszaj
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 136 kcal Białko: 5 g |
Tłuszcze: 1 g Węglowodany: 25 g |
Zawartość sodu: 260 mg |
Źródło: www.foodfit.com
Przepis dodany przez: marta