Podziel się:
Pulpety w sosie chrzanowym
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
500 g mielonej wieprzowiny
1 mała bułka
100 ml mleka
1 duża cebula
1 jajko
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki
250 ml śmietany
2 łyżki masła
5 łyżek chrzanu
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
Wykonanie
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Wymieszać z mięsem, posiekaną cebulą, skrobią ziemniaczaną (1 łyżka) i przyprawami. Dodać jajko, uformować pulpety, wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku porcjami, gotować ok 5 minut, wyjąć. Wywar dodać do rozpuszczonego masła wymieszanego z resztą skrobi oraz mąką. Dodać chrzan wymieszany ze śmietaną, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Pulpety włożyć do sosu, pogotować ok 1 minuty, podawać posypane natką.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Sgerr
Komentarze
Irenka 26 | 17:23:52, 09-10-2012 Robiłam często coś podobnego, ale bez skrobi, a także bez sosu chrzanowego. Tym razem spróbowałam wykonać to wg. tego przepisu. Wyszło doskonale. Dołączę ten przepis do swoich ulubionych. Jest łatwy w wykonaniu, prosty, ale smaczny! Polecam! Zobacz też |