Podziel się:
Puszyste bułeczki maślane
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
4 szklanki mąki,
1 szklanka letniego mleka,
pół kostki masła
2 łyżki cukru,
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli
1,5 opakowania suchych drożdży (ok 12 g)
roztrzepane jajko do smarowania
Wykonanie
Drożdże wymieszać z mąką.
Do miksera wlać mleko, dodać stopione ciepłe masło, cukier, jajka, dobrze wymieszać i dodawać partiami mąkę, a na końcu sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Podzielić na 12-15 równych części, formować bułeczki, układać na blasze z 1,5 cm odstępu. Ponownie zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (aż się zetkną) na ok 40 minut do godziny. Wyrośnięte posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 15 minut, potem przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 10 minut.
Rodzaj potrawy pieczywo | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia