Podziel się:
Pychotka jabłkowo - kokosowo - bananowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Znalazłam kiedyś w książeczce z przepisami jednej z margaryn do pieczenia. Ciut "podrasowałam" (z całym szacunkiem, ale masła w cieście nic nie jest w stanie zastąpić) i piekę dość często. Łatwe, szybkie i bardzo smaczne.
Składniki
Na formę 26 cm z kominkiem:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 łyżki oleju
4 duże jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
5 średnie kwaskowate jabłka
2 jędrne banany (tym razem do ciasta nie dajemy bardzo dojrzałych)
50 g rodzynek
6 łyżek wiórków kokosowych
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie stopione i ostudzone masło z olejem. Połączyć wszystkie składniki.
Połowę ciasta wylać do tortownicy z kominkiem, ułożyć pokrojone w kawałki jabłka na nie plasterki bananów, równomiernie rozłożyć rodzynki i 4 łyżki wiórków. Wyłożyć pozostałą część ciasta, posypać resztą wiórków.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: yasqlka