Podziel się:
Pyszne burgery w domowym zaciszu
Dieta: · po prostu smaczne ·
Moda na food truck opanowała Polskę. Prawie w każdym większym mieście możemy spotkać barobusy, z których unoszą się niesamowite zapachy, a menu kusi nas daniami, o których istnieniu nawet nie mieliśmy pojęcia. To prawdziwa frajda dla tych z nas, którzy zmęczeni podniosłą atmosferą restauracji, szukają swobody i luźnej atmosfery. Jeżeli jednak nie ma czasu na przemierzanie ulic i placów w poszukiwaniu busów pełnych smaków, przedstawiamy przepis na domowego burgera.
Składniki
100 gram filetu z łososia
Jedna bułka pszenna
Dwa plastry sera żółtego
Plaster pomidora
Papryka
Liść sałaty rzymskiej
Pieprz, sól, czosnek granulowany
Szczypior i czarne oliwki do dekoracji
Wykonanie
Łososia przyprawić pieprzem, solą i czosnkiem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 15 – 20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pomidora. Bułkę podgrzać w piekarniku do osiągnięcia wymaganej chrupkości. Na przekrojonej bułce ułożyć liść sałaty, upieczonego łososia, ser żółty, plaster pomidora i papryki i kolejny plaster sera. Wbijamy wykałaczkę, dekorujemy oliwką i szczypiorem. Do burgera możemy dodać ulubiony sos, ketchup lub majonez.
Smacznego!
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 1 |
Źródło: MSM Gouda Mońki
Autor: Gość
Przepis dodany przez: Gastrosfera