Podziel się:
Quasadilla z dynią i fetą
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
8 placków tortilla
400 g dyni
200 g sera feta
200 g sera żółtego w cienkich plastrach
1 papryczka chili
sól, pieprz, kmin rzymski do smaku
Wykonanie
Dynię obrać, pokroić w kostkę, papryczkę posiekać w drobne kółeczka, wymieszać z dynią, posypać sproszkowanym kminem i upiec w piekarniku do miękkości (ok 30 mn w 180 stopniach). Ciepłą dynię wymieszać z pokruszoną fetą, doprawić solą i pieprzem.
Na suchą niską patelnię ułożyć tortillę na nią plastry sera to 1/4 farszu, przykryć plastrami sera i drugą tortillą. Smażyć na małym ogniu przez ok 3 min do rozpuszczenia sera, potem przykryć talerzem, odwrócić i zsunąć ponownie na patelnię, żeby podgrzać drugą tortillę.
Można też przyrumienić tortille bez nadzienia, a potem złożyć Quasadillę i podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Gotowe placki przełożyć na talerz i kroić jak pizz na 4 lub 6 części.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka