Podziel się:
Quiche z kartofelkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
300 g ciasta francuskiego
500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w półksiężyce
100 g chudego boczku
2 cebulki dymki
3 jajka
100g niekwaśnej śmietany
50g utartego parmezanu
2 łyżeczki masła
gałka muszkatołowa
sol
pieprz
Wykonanie
Ugotować na niezbyt miękko ziemniaki, wymieszać z posiekaną cebulką.
Ułożyć ładnie ciasto w płaskiej foremce ok. 26- 28 cm średnicy i podziurawić dno widelcem.
Na patelni roztopić pokrojony w paseczki boczek,
W osobnym naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną, parmezanem , sola, pieprzem i gałką muszkatołowa.
Ziemniaki ładnie ułożyć w foremce w słoneczko i zalać śmietanowym płynem.
Wstawić do piekarnika na ok pół godziny w ok 200 stopni C. Piec bez zbytniego rumienienia się powierzchni..
Ciasto nie musi być francuskie.. może być kruche.
Kruche ciasto: 300 gr maki, 150g masła, 1 cale jajko i jedno żółtko.
Zamiast cebulki dymki można dać jednego pora. a zamiast boczku może być szynka..
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 (nie liczac chlodzenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Autor: potrawa francuska
Przepis dodany przez: Pani Slowikowa