Podziel się:
Rabarbar i truskawki pod kruszonką
Dieta: · po prostu smaczne ·
Przepis inspirowany przez Jamesa Martina, ale wzbogacony truskawkami - dodatek imbiru bardzo ciekawie wpływa na smak tego deseru. Polecam :)
Składniki
7 "gałązek" rabarbaru
300 g truskawek, raczej jędrnych
4 łyżeczki wody
8 łyżeczek drobnego cukru
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
kruszonka
100 g miękkiego masła
110 g cukru trzcinowego
200 g mąki
Wykonanie
Rabarbar pociąć na kawałki ok 7 cm, usuwając przy okazji twardsze włókna, ułożyć na blaszce, polać wodą, posypać cukrem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wyjąć z piekarnika, posypać imbirem, dodać pokrojone truskawki i dobrze wymieszać. Napełnić owocami naczynia do zapiekania do wysokości ok 3-5 cm ( w zależności od wielkości naczynia).
Przygotować kruszonkę, mieszając masło z cukrem trzcinowym i mąką i lekko zagniatając. Posypać kruszonką owoce i zapiekać 30-45 minut, do momentu gdy kruszonka zrumieni się, a rabarbar zmięknie i zacznie "bulgotać". Przed podaniem lekko schłodzić. Podawać w naczyniach, w których się zapiekała, lub wykładać partiami na talerzyki, ostrożnie, żeby nie zniszczyć chrupkości kruszonki.
Doskonałym dodatkiem będą lody waniliowe lub bita śmietana (bez cukru).
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Klaudia