Strona główna Dieta po prostu smaczne desery Rabarbar i truskawki pod kruszonką

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Rabarbar i truskawki pod kruszonką

Dieta: · po prostu smaczne ·

Przepis inspirowany przez Jamesa Martina, ale wzbogacony truskawkami - dodatek imbiru bardzo ciekawie wpływa na smak tego deseru. Polecam :)

© L.Bouvier - Fotolia.com


Składniki
7 "gałązek" rabarbaru
300 g truskawek, raczej jędrnych
4 łyżeczki wody
8 łyżeczek drobnego cukru
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

kruszonka
100 g miękkiego masła
110 g cukru trzcinowego
200 g mąki


Wykonanie
Rabarbar pociąć na kawałki ok 7 cm, usuwając przy okazji twardsze włókna, ułożyć na blaszce, polać wodą, posypać cukrem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wyjąć z piekarnika, posypać imbirem, dodać pokrojone truskawki i dobrze wymieszać. Napełnić owocami naczynia do zapiekania do wysokości ok 3-5 cm ( w zależności od wielkości naczynia).

Przygotować kruszonkę, mieszając masło z cukrem trzcinowym i mąką i lekko zagniatając. Posypać kruszonką owoce i zapiekać 30-45 minut, do momentu gdy kruszonka zrumieni się, a rabarbar zmięknie i zacznie "bulgotać". Przed podaniem lekko schłodzić. Podawać w naczyniach, w których się zapiekała, lub wykładać partiami na talerzyki, ostrożnie, żeby nie zniszczyć chrupkości kruszonki.

Doskonałym dodatkiem będą lody waniliowe lub bita śmietana (bez cukru).

Rodzaj potrawy desery Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Klaudia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy