Strona główna Dieta po prostu smaczne desery Racuchy drożdzowe z jabłkami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Racuchy drożdzowe z jabłkami

Dieta: · po prostu smaczne ·

Robię je rzadko bo mąż nie lubi, jak mają przyjść wnuczki to wtedy mam okazję przypomnieć sobie ten smak.

©  Arkady Chubykin - Fotolia.com


Składniki
0,5 kostki drożdzy,0,10 dag cukru, 0,5 l mleka, 0,5 kg mąki,3 jaja, 0,5 kostki margaryny,
olej do smażenia,4 kwaśne jabłka.


Wykonanie
Drożdże wymieszać z połowa cukru,połową mleka,wlać do mąki,dodać utarte z resztą
cukru jaja,resztę mleka,stopiony tłuszcz,wybić dobrze łyżką aż ukażą się pęcherzyki
/powinno miec gęstość śmietany/,pozostawić do wyrośnięcia.Obrać jabłka i pokroić na
małe kawałki wymieszać z ciastem.
Nabierać łyżką , smażyć z 2 stron.Podawać ciepłe z cukrem pudrem,syropem lub dżemem.

Rodzaj potrawy desery Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 35 (bez czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 24

Źródło: kuchnia polska wydanie 1990r.
Autor: praca zbiorowa

Więcej zdjęć:

Racuchy drożdzowe z jabłkami



Przepis dodany przez: Hela1056




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy