Podziel się:
Racuchy drożdzowe z jabłkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Robię je rzadko bo mąż nie lubi, jak mają przyjść wnuczki to wtedy mam okazję
przypomnieć sobie ten smak.
Składniki
0,5 kostki drożdzy,0,10 dag cukru, 0,5 l mleka, 0,5 kg mąki,3 jaja, 0,5 kostki margaryny,
olej do smażenia,4 kwaśne jabłka.
Wykonanie
Drożdże wymieszać z połowa cukru,połową mleka,wlać do mąki,dodać utarte z resztą
cukru jaja,resztę mleka,stopiony tłuszcz,wybić dobrze łyżką aż ukażą się pęcherzyki
/powinno miec gęstość śmietany/,pozostawić do wyrośnięcia.Obrać jabłka i pokroić na
małe kawałki wymieszać z ciastem.
Nabierać łyżką , smażyć z 2 stron.Podawać ciepłe z cukrem pudrem,syropem lub dżemem.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 (bez czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 24 |
Źródło: kuchnia polska wydanie 1990r.
Autor: praca zbiorowa
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: Hela1056