Podziel się:
Racuchy na piwie z jabłkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
250 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła
1 szklanka piwa
4 winne jabłka
cukier cynamonowy do posypania
olej do smażenia
Wykonanie
Przesianą mąkę z solą dodać do roztrzepanych z masłem żółtek, wymieszać dodać piwo i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe plasterki. Wmieszać do ciasta. na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Racuchy kłaść łyżką na rozgrzanym oleju, smażyć na rumiano z dwóch stron. Przed podaniem posypać cukrem cynamonowym (lub cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem).
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc odstawienia i smażenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka