Podziel się:
Racuchy rybne
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
300 g filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
1 łyżka soku z cytryny
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
2 szklanki mąki
2 dkg drożdży
szczypta cukru
sól, biały pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z culrem, zalać szklanką letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce.
Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut, po czym posiekać w malakserze lub zmielić. Cebulę posiekać bardzo drobno, lub zetrzeć na tarce. Dorsza i cebulę wymieszać z ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i białym pieprzem.
Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać masę rybną i bardzo dokładnie połączyć wszystkie składniki. W razie potrzeby dodać jeszcze wody. Odstawić w cieple miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką wykładać racuchy na patelnię. Smażyć na rumiano z obi stron na średnim ogniu. Podawać z ostrym sosem pomidorowym i sałatką Colesław.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Sgerr