Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Racuchy rybne

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Racuchy rybne

Dieta: · po prostu smaczne ·

© photoanatomy - Fotolia.com


Składniki
300 g filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
1 łyżka soku z cytryny
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
2 szklanki mąki
2 dkg drożdży
szczypta cukru
sól, biały pieprz
olej do smażenia


Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z culrem, zalać szklanką letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce.

Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut, po czym posiekać w malakserze lub zmielić. Cebulę posiekać bardzo drobno, lub zetrzeć na tarce. Dorsza i cebulę wymieszać z ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i białym pieprzem.

Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać masę rybną i bardzo dokładnie połączyć wszystkie składniki. W razie potrzeby dodać jeszcze wody. Odstawić w cieple miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką wykładać racuchy na patelnię. Smażyć na rumiano z obi stron na średnim ogniu. Podawać z ostrym sosem pomidorowym i sałatką Colesław.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 25 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Sgerr




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy