Podziel się:
Racuchy z jabłkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
2 szklanki mąki
1,5 szklanki maślanki
1 jajko
0,5 szklanki wody mineralnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jabłka twarde i kwaskowate
cukier puder z cynamonem do posypania
olej do smażenia
Wykonanie
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki.
Mąkę, proszek, maślankę, jajko, wodę i sól zmiksować razem na gładką masę, o konsystencji gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać nieco mąki lub płynu. Dodać pokrojone jabłka i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej tak żeby pokrywał całą jej powierzchnię warstwą ok 2-3 mm. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, tworzyć placuszki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączać na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: Ewunia