Podziel się:
Raffaelo po czesku
Dieta: · po prostu smaczne ·
Pyszne ciasto, niestety wysokokaloryczne, ale czasem warto.
Składniki
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
proszek do pieczenia
Do posypania:
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
300 ml śmietanki 30%
Wykonanie
Utrzeć jaja z cukrem pudrem, dodać olej, mąkę, mleko i proszek do pieczenia.
Powstałą masę należy wylać na natłuszczoną i obsypaną mąką blachę z wyższym brzegiem. Zmieszać cukier z wiórkami kokosowymi i gęsto posypać ciasto.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 °C.
Kokos na powierzchni ciasta zróżowieje (nie może się przypalić! po przypaleniu staje się gorzki). Zaraz po wyjęciu z piekarnika należy polać 33% ubitą śmietaną. Troszkę zasyczy, ale ciasto "wchłonie: śmietaną i odpowiednio zwilgotnieje. Pozostawić do wystudzenia.
Najsmaczniejsze jest wówczas, kiedy po wystygnięciu damy je na noc do lodówki i spożywamy na następny dzień.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 50 (wraz z pieczeniem) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 15 |
Przepis dodany przez: Tomasso
Komentarze
anga | 19:47:28, 05-01-2008 Skusiłam się na to Raffelo.Mleka dałam 2/3 szklanki.Temp. też chyba była za niska i ciasto piekło sie 90 min.Teraz idzie do lodówki na noc, mam nadzieję ,że rano tam jeszcze będzie to napiszę jak smakuje. anga | 16:31:07, 06-01-2008 Ciasto było dobre, ale jak na mój gust za bardzo słodkie. Zobacz też |