Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Raffaelo po czesku

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Raffaelo po czesku

Dieta: · po prostu smaczne ·

Pyszne ciasto, niestety wysokokaloryczne, ale czasem warto.

Raffaelo po czesku


Składniki
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
proszek do pieczenia

Do posypania:
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
300 ml śmietanki 30%


Wykonanie
Utrzeć jaja z cukrem pudrem, dodać olej, mąkę, mleko i proszek do pieczenia.

Powstałą masę należy wylać na natłuszczoną i obsypaną mąką blachę z wyższym brzegiem. Zmieszać cukier z wiórkami kokosowymi i gęsto posypać ciasto.

Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 °C.

Kokos na powierzchni ciasta zróżowieje (nie może się przypalić! po przypaleniu staje się gorzki). Zaraz po wyjęciu z piekarnika należy polać 33% ubitą śmietaną. Troszkę zasyczy, ale ciasto "wchłonie: śmietaną i odpowiednio zwilgotnieje. Pozostawić do wystudzenia.

Najsmaczniejsze jest wówczas, kiedy po wystygnięciu damy je na noc do lodówki i spożywamy na następny dzień.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 50 (wraz z pieczeniem) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 15




Przepis dodany przez: Tomasso




Komentarze

anga     |     19:47:28, 05-01-2008
Skusiłam się na to Raffelo.Mleka dałam 2/3 szklanki.Temp. też chyba była za niska i ciasto piekło sie 90 min.Teraz idzie do lodówki na noc, mam nadzieję ,że rano tam jeszcze będzie to napiszę jak smakuje.


anga     |     16:31:07, 06-01-2008
Ciasto było dobre, ale jak na mój gust za bardzo słodkie.

Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy