Podziel się:
Ragout porowo-jabłkowe
Dieta: · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
2 kwaskowate jabłka
750 g porów
łyżka masła
pół szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki zagęszczonego niesłodzonego soku pomarańczowego
pół szklanki śmietany 9%
grubo mielony czarny pieprz
pieprz cayenne
Wykonanie
Pory umyć i pokroić w niezbyt cienkie krążki (tylko białe i jasnozielone części). Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Rozpuścić w garnku masło, delikatnie poddusić na nim jabłka z porami, aż zmiękną ale nie stracą kształtu.
Dodać bulion, śmietanę i sok pomarańczowy, doprawić pieprzem cayenne, dusić ok 10 minut. Przed podaniem posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 220 kcal Białko: 4 g |
Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 20 g |
Przepis dodany przez: glicynia