Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Ragout rybno-jarzynowe

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Ragout rybno-jarzynowe

Dieta: · po prostu smaczne ·

Danie jedzone ze smakiem nawet przez tych, którzy za rybami nie przepadają. Delikatne, wykwintne a przy tym proste w przygotowaniu.


Składniki
600 g filetów z ryb morskich (mogą być mrożone, ale z małą ilością glazury)
2 pory
2 cebule
2 strączki kolorowej papryki
100 g świeżych białych ładnych pieczarek
150 ml bulionu warzywnego (chyba że mamy swój rybny)
250 ml śmietanki
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła
2 żółtka
sól, biały pieprz do smaku


Wykonanie
Filety rozmrozić, osuszyć (świeże umyć i osuszyć), pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić 3/4 soku z cytryny i odstawić na bok.

Śmietankę / mleko skondensowane gotować aż zredukuje się o połowę.

Pory i cebule oczyścić i obrać, pory (białe części) pokroić w cienkie półkrążki i opłukać, cebule posiekać w średnią kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej z masłem, wrzucić pory i cebulę, podsmażyć do lekkiego zezłocenia.

Paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w plasterki i od razu skropić pozostałym sokiem z cytryny żeby nie zczerniały. Dodać do cebuli z porami najpierw paprykę, poddusić 2-3 minuty i dodać pieczarki. Wszystko razem dusić jeszcze ok. 5 minut, aż papryka lekko zmięknie. Posypać warzywa mąką i wymieszać. Dodać zredukowaną śmietankę zmieszaną z bulionem. 2-3 łyżki powstałego sosu roztrzepać w miseczce z żółtkami.

Do duszących się jarzyn dodać rybę, lekko zamieszać (tylko zaraz po włożeniu!), doprawić i wlać żółtka. Gotować na bardzo małym ogniu jeszcze przez 5 minut, tak żeby ryba ugotowała się ale nie rozpadła. Nie mieszać w trakcie ostatniego gotowania.

Podawać z bagietką lub ryżem z ziołami.



Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 20 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 450 kcal

Źródło: Moja Kuchnia, r. 1991



Przepis dodany przez: jo-asienka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy