Podziel się:
Ragout rybno-jarzynowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Danie jedzone ze smakiem nawet przez tych, którzy za rybami nie przepadają. Delikatne, wykwintne a przy tym proste w przygotowaniu.
Składniki
600 g filetów z ryb morskich (mogą być mrożone, ale z małą ilością glazury)
2 pory
2 cebule
2 strączki kolorowej papryki
100 g świeżych białych ładnych pieczarek
150 ml bulionu warzywnego (chyba że mamy swój rybny)
250 ml śmietanki
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła
2 żółtka
sól, biały pieprz do smaku
Wykonanie
Filety rozmrozić, osuszyć (świeże umyć i osuszyć), pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić 3/4 soku z cytryny i odstawić na bok.
Śmietankę / mleko skondensowane gotować aż zredukuje się o połowę.
Pory i cebule oczyścić i obrać, pory (białe części) pokroić w cienkie półkrążki i opłukać, cebule posiekać w średnią kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej z masłem, wrzucić pory i cebulę, podsmażyć do lekkiego zezłocenia.
Paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w plasterki i od razu skropić pozostałym sokiem z cytryny żeby nie zczerniały. Dodać do cebuli z porami najpierw paprykę, poddusić 2-3 minuty i dodać pieczarki. Wszystko razem dusić jeszcze ok. 5 minut, aż papryka lekko zmięknie. Posypać warzywa mąką i wymieszać. Dodać zredukowaną śmietankę zmieszaną z bulionem. 2-3 łyżki powstałego sosu roztrzepać w miseczce z żółtkami.
Do duszących się jarzyn dodać rybę, lekko zamieszać (tylko zaraz po włożeniu!), doprawić i wlać żółtka. Gotować na bardzo małym ogniu jeszcze przez 5 minut, tak żeby ryba ugotowała się ale nie rozpadła. Nie mieszać w trakcie ostatniego gotowania.
Podawać z bagietką lub ryżem z ziołami.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 450 kcal |
Źródło: Moja Kuchnia, r. 1991
Przepis dodany przez: jo-asienka