Podziel się:
Ravioli z dynią i serem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Moja wariacja na temat klasycznego włoskiego dania. Nieco ją spolszczyłam przez dodanie białego sera i zmianę ciasta typowo na nasze "pierogowe". Wyszły pyszności - warto spróbować!
Składniki
6 szklanek dobrej mąki
2 szklanki wrzątku
2 łyżeczki masła
2 jajka
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
farsz:
600 g dyni
500 g białego sera (ja robiłam pół na pół chudy i typu włoskiego)
1 duża cebula
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
4 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka szałwii
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Mąkę zalać połową wrzątku i wyrobić mikserem, dodając stopniowo resztę wody, potem masło i sól i kurkumę. Po ostygnięciu dodać 1 jajko i 1 żółtko. Odstawić na 1/2 godziny pod przykryciem.
Dynię pokrojoną w kostkę skropić łyżką upiec do miękkości. Cebulę posiekać i przesmażyć. Wymieszać z dynią i pokruszonym serem, dodać kaszę i doprawić (ja dałam dużo pieprzu). Dobrze wymieszać, rozdrabniając kawałki dyni i sera - idealnie nadaje się do tego tłuczek do ziemniaków. Farsz jest nieco luźniejszy niż na ruskie ale nie rozlewa się i daje się nałożyć kupkami na pierogi (jeśli masa jest bardzo rzadka, dodać nieco więcej). Nadzienie wstawić na godzinę do lodówki, żeby się nieco zestaliło.
Ciasto cienko rozwałkować, partiami po 2 placki. Jeden placek smarować pozostałym białkiem i równomiernie układać na nim farsz w kopczykach (w odstępach ok 3 cm). Przykryć drugim plackiem i starannie lecz delikatnie docisnąć do siebie fragmenty ciasta pomiędzy nadzieniem. Wykrawać kwadratowe pierożki za pomocą radełka lub noża. Gotować na wrzątku ok 3-4 minut od wypłynięcia.
Podawać z masłem szałwiowym (masło podgrzać i dodać do niego liście szałwii) i / lub śmietaną. Można też posypać żółtym serem (najlepszy jest parmezan).
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 60 (nie licząc chłodzenia farszu) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: yasqlka
Komentarze
Kaima | 21:11:55, 11-07-2013 Ciekawa propozycja. W sezonie wypróbuję, ponieważ dynie mi obrodziły, a mało znam przepisów na potrawy z dyni. Zobacz też |