Podziel się:
Razowy makaron z warzywami
Dieta: · niskocholesterolowa · lekkostrawna · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Składniki
250 g suchego makaronu razowego
2 średnie cebule
3 kolorowe papryki (zielona, żółta, czerwona)
1 por
pół łyżki miodu gryczanego
4 łyżki odtłuszczonego bulionu warzywnego
łyżka białego octu winnego
2 łyżki oleju z pestek winogron
pęczek pietruszki
2 łyżki ziarna sezamowego
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżki leju.
Cebulę pokroić w kostkę, Paprykęi por w nieco większe kawałki. Jarzyny dusić na pozostałym oleju przez 5 minut, po czym dodać wywar i dusić aż się wchłonie. Doprawić na słodko-kwaśno octem, solą, pieprzem i miodem. Wymieszać z makaronem, przez chwilę podgrzewać.
Podawać posypane uprażonym sezamem i zieloną pietruszką.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 330 kcal Białko: 10 g |
Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 53 g |
Przepis dodany przez: ena