Podziel się:
Risotto z ziarnami zbóż
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
Ok. 4 filiżanek odtłuszczonego bulionu drobiowego
4 posiekane ząbki czosnku
100 g długoziarnistego brązowego ryżu
200 g nasion wyłuskanych mieszanych zbóż (pszenica, jęczmień, owies i inne)
100 g niskotłuszczowego parmezanu
2 łyżki świeżej natki pietruszki
Wykonanie
Zagotować 1/4 bulionu, dodać czosnek i gotować jeszcze ok.1 minuty. Wymieszać ryż ze zbożami i gotować ok. 1 minuty. Dolać resztę bulionu.
Gotować mieszankę ryżu i zbóż w bulionie przez ok. 25 minut. Miękki ryż i zboża odcedzić, posypać parmezanem i zieloną pietruszką.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 250 kcal Białko: 12 g |
Tłuszcze: 4 g |
Przepis dodany przez: jesien21