Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Rogaliki migdałowo - waniliowe

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Rogaliki migdałowo - waniliowe

Dieta: · po prostu smaczne ·

© simke. - Fotolia.com


Składniki
1 kostka masła
1/2 szklanki
2 szklanki mąki
1 szklanka mielonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
cukier puder z cukrem waniliowym do posypania


Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę a potem migdały. Wyrobić jednolite ciasto o konsystencji plasteliny a potem podzielić je na części. Formować wałki o średnicy ok. 3,5 cm, jak na kopytka (lekko podsypując mąką). Owinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Wałki dzielić na plastry ok 0,5 cm i kształtować z nich małe wałeczki, a potem wyginać jak rogaliki.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, w temp. 200°C. Ostudzone posypać obficie cukrem pudrem.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 16




Przepis dodany przez: jesien21




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy