Podziel się:
Rogaliki migdałowo - waniliowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kostka masła
1/2 szklanki
2 szklanki mąki
1 szklanka mielonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę a potem migdały. Wyrobić jednolite ciasto o konsystencji plasteliny a potem podzielić je na części. Formować wałki o średnicy ok. 3,5 cm, jak na kopytka (lekko podsypując mąką). Owinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Wałki dzielić na plastry ok 0,5 cm i kształtować z nich małe wałeczki, a potem wyginać jak rogaliki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, w temp. 200°C. Ostudzone posypać obficie cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 16 |
Przepis dodany przez: jesien21