Podziel się:
Rogaliki z jabłkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
125 g masła
700 g mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
2 duże jabłka
cynamon
łyżka masła
2 łyżki cukru
żółtko do smarowania
Wykonanie
Jabłka obrać, pokroić na kawałki (bez gniazd nasiennych), włożyć do garnka ze stopionym masłem, dodać cukier i cynamon i smażyć na średnim ogniu aż będą zwarte (odparuje woda) ale jeszcze nie całkiem miękkie (10-15 minut). Zostawić do wystygnięcia.
Z letniego mleka i drożdży zrobić zaczyn, posypać łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, wlać rozczyn, dodać stopione letnie masło i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godziny. Potem rozwałkować na grubość ok 5 mm, pociąć na trójkąty (mogą być większe lub mniejsze, jak kto woli). Na każde ciastko położyć nieco nadzienia, zwinąć od szerszego boku, lekko ale dokładnie zlepić brzegi i nadać kształt rogalika.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, smarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem (można też posypać potem grubym cukrem), pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut a potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut, do zrumienienia wierzchu ciastek.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia i wyrastania) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: karima