Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Rogaliki z jabłkami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Rogaliki z jabłkami

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Elzbieta Sekowska - Fotolia.com


Składniki
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
125 g masła
700 g mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli

2 duże jabłka
cynamon
łyżka masła
2 łyżki cukru

żółtko do smarowania


Wykonanie
Jabłka obrać, pokroić na kawałki (bez gniazd nasiennych), włożyć do garnka ze stopionym masłem, dodać cukier i cynamon i smażyć na średnim ogniu aż będą zwarte (odparuje woda) ale jeszcze nie całkiem miękkie (10-15 minut). Zostawić do wystygnięcia.

Z letniego mleka i drożdży zrobić zaczyn, posypać łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, wlać rozczyn, dodać stopione letnie masło i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godziny. Potem rozwałkować na grubość ok 5 mm, pociąć na trójkąty (mogą być większe lub mniejsze, jak kto woli). Na każde ciastko położyć nieco nadzienia, zwinąć od szerszego boku, lekko ale dokładnie zlepić brzegi i nadać kształt rogalika.

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, smarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem (można też posypać potem grubym cukrem), pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut a potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut, do zrumienienia wierzchu ciastek.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc pieczenia i wyrastania) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy