Podziel się:
Rogaliki z jagodami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Jagodowych wypieków ciąg dalszy. Wykorzystałam przepis na rogaliki z jabłkami ale nadziałam je jagodami z niewielkim dodatkiem malin. Wyszło naprawdę pysznie, choć nadzienie nieco wycieka.
Składniki
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
125 g masła
700 g mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
farsz
1,5 szlanki jagód
6 łyżek cukru
0,5 szklanki malin
szczypta cynamonu
4 łyżki skrobi kukurydzianek
żółtko do smarowania
cukier kryształ do posypania
Wykonanie
Z letniego mleka i drożdży zrobić zaczyn, posypać łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, wlać rozczyn, dodać stopione letnie masło i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godziny. Potem rozwałkować na grubość ok 5 mm, pociąć na trójkąty (mogą być większe lub mniejsze, jak kto woli). Na każde ciastko położyć nieco nadzienia (wymieszane owoce, cukier, skrobia i cynamon, podgrzane do zeszklenia, przestudzić) , zwinąć od szerszego boku, lekko ale dokładnie zlepić brzegi i nadać kształt rogalika.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, smarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem, pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 minut a potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut, do zrumienienia wierzchu ciastek.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: karima